SKŁADNIKI:
- 1kg makaronu spaghetti DIVELLA
- 800g pomidorów krojonych METELLIANA
- 150ml oliwy BASSO OLIO DI SANSA
- 800g mielonego mięsa wołowego
- 1 duża cebula
- 7 ząbków czosnku
- 3 łyżki suszonego oregano
- 3 łyżki suszonej bazylii
- Sól, pieprz
- Parmezan (do posypania)
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron spaghetti DIVELLA wrzuć gotującej osolonej wody i gotuj ok. 8min.
2. Przecedź przez sito i przelej oliwą BASSO OLIO DI SANSA.
3. Następnie jedną cebulę i pięć ząbków czosnku pokrój w drobną kosteczkę.
4. Do lekko rozgrzanego rondelka, wlej 50ml oliwy BASSO OLIO DI SANSA i podsmaż cebulę. Dodaj czosnek i podsmaż razem jeszcze trochę (nie przypal bo zrobi się gorzki).
5. Teraz dodaj 800g pomidorów krojonych METELLIANA, gotuj 4-5 min na małym ogniu. Przypraw łyżeczką soli, ćwierć łyżeczki pieprzu i szczyptą suszonego oregano i bazylii. Całość zmiksuj na gładko i odstaw na bok.
6. Na dużą rozgrzaną patelnię wlej 50ml oliwy BASSO OLIO DI SANSA i podsmaż na dużym ogniu 800g mielonej wołowiny. Dopraw szczyptą soli i pieprzu.
7. Do podsmażonego mięsa dodaj dwa ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, szczyptę suszonego oregano i bazylii. Podduś jeszcze 3-4 min.
8. Gotowe mięso przedłuż do przygotowanego wcześniej sosu i duś jeszcze ok 5 min aby smaki się połączyły.
9. Tak przygotowany sos bolognese połącz z ugotowanym wcześniej makaronem spaghetti DIVELLA.
10. Podawaj w głębokim talerzu obficie posypując świeżo tartym parmezanem.
SMACZNEGO!